Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nevelés

2008.04.08


.: Nevelési Tanácsok - Nyitólap     .: Hasznos cikkek     .: Gyerekszáj

Hasznos cikkek

Javaslatok Húsvétra

Itt a tavasz és közeleg az évszak egyik nagy eseménye a Húsvét. Világnézettől függetlenül a néphagyományoknak köszönhetően szinte kikerülhetetlen ez az ünnep. A gyerekek különös örömmel és izgatottsággal várják a húsvéti nyuszit, a lányok a locsolókat és a kisfiúk azt, hogy minél több helyre mehessenek locsolkodni, nehogy valahol is "hervadozzanak a virágok". A háziasszonyok többségének azonban a húsvét hallatán inkább a tavaszi nagytakarítás, a sütés-főzés és a gyakori kapkodás jut az eszébe. Ilyenkor sok anyukának a gyerek/gyerekek csak útban van/vannak. Ezt persze érzik is a gyerekek, éppen ezért a húsvét ünnepi hangulatát nem is tudják igazán átélni. Így az ünnep lényegéről maradnak le. Ügyes szervezéssel vidámabbá lehet tenni a készülődést az egész család számára

Zsebpénz

Évekkel ezelőtt szinte minden gyereknek volt zsebpénze. Ez egy időben divat volt; hasznos divat. A gyerekek között ment a verseny, hogy ki és mit tudott venni az összegyűjtött zsebpénzén. Talán sokan emlékeznek az iskolabélyegre. Mindenki lelkesen vásárolta és számolgatta, hogy már mennyi bélyege van.

Menjen-e ősszel iskolába?

Ezt a kérdést sok szülő felteszi, akinek a gyermeke augusztus végéig a születésnapi tortán 6 gyertyát fújhat el. Döntést kell hozni az óvodapedagógus valamint a nevelési tanácsadó szakvéleménye alapján. Hasznos minél tájékozottabbnak lenni a törvényi előírásokról és azokról az egyértelműen megállapítható jelekről, melyeket egy részét egy laikus is fel tud fedezni. Ha valaki bizonytalan, akkor érdemes szakember segítségét kérni.

Boríték a fa alatt

Normális esetben mindenki arra törekszik, hogy valami szépet, hasznosat, felejthetetlent ajándékozzon a szeretteinek Karácsonyra. Igyekszünk megtudni, hogy mit szeretne a másik. Vannak, akik a családtagok, közös ismerősök segítségét kérik ehhez, mások pedig cselesen keresztkérdéseket tesznek fel, hátha így megtudják, hogy mire vágyik a másik. Ezeknek az érdeklődéseknek, olykor "nyomozásoknak" az a célja, hogy megtudjuk pontosan mit szeretne az, akit meg szeretnénk ajándékozni, illetve az is, hogy örülne-e annak, amit tervezünk venni vagy esetleg készíteni a számára.

Csak téli lustaság?

A lakosság zöme keveset mozog, ezt hallhatjuk szinte nap, mint nap. Az aggasztó az, hogy sajnos mindez a gyerekekre is jellemző, egész évben keveset sportolnak, télen, pedig szinte semmit. Nemcsak a sok édesség evésnek, nassolásnak, kevés gyümölcs fogyasztásának köszönhető az, hogy egyre több a túlsúlyos gyerek. Kevés gyerek számolhat be a téli szünet után, a sporttal és mozgással kapcsolatos élményeiről. Ez elsősorban nem pénz, hanem szokás illetve szoktatás kérdése. Nem ritka az, hogy egy-egy gyerek a szünet legjavát a szobájában kuksolva TV, video és DVD nézéssel, számítógépes játékok társaságában tölti.

Tanulj Tinó!

A kamaszkor, mely nagyjából 12-től 18 éves korig tart, mind a benne élő kamasz és a vele élő szülő vagy szülők számára egy nehéz időszak. A kamasz még nem felnőtt, de már nem is gyerek. Éppen ezért nehéz a legmegfelelőbb hangnemet megtalálni hozzá. Az új korszak, azaz a gyerekkort már kinőtt gyerek más bánásmódot igényel. Fontos minden apróbb jelre odafigyelni és azt megfelelően kezelni, nehogy nagyobb problémává alakuljon.

Reflektorfényben a szülői

A barátnőm kislánya most lett első osztályos és ezzel együttesen, ahogy ő fogalmazott megkapta a "behívóját" az első szülői értekezletre. Nem szokása, mégis izgult, talán jobban, mint egy nehéz vizsga előtt. Az összes ismerősét körbekérdezte, hogy szerintük, mit vegyen fel, mennyire sminkelje ki magát. Nem tudta, hogy milyen mértékben törhet ki belőle az anyuka mellett a nő. Természetesen szeretett volna jó benyomást kelteni abban a hölgyben, aki többek között az ő csemetéjével tölti el a fél napját. Biztosan sokak számára ismerős ez a helyzet.

Két fiúnak két anyukája - egy elgondolkoztató történet

Nehezebb helyzetben vannak azok a szülők, akik gyermeküket/gyermekeiket egyedül nevelik, és később gyermekkel kerülnek egy új kapcsolatba. Az ilyen esetben a családi harmónia sokszor jóval könnyebben felborítható. Az ilyen körülmények között nevelkedő gyerekek érzelmileg sokkal könnyebben összezavarhatóak. Nagyon fontos, hogy ilyen esetben a szülők mindegyike elsősorban a gyerek érdekeit tartsa szem előtt... Sajnos sok szülő, nem méri fel, hogy a szeszélyes és önző magatartásával milyen traumákat, sérüléseket okozhat gyermekének/gyermekeinek.

Új tanév új közösségben

Vannak gyerekek, akik számára nemcsak új tanárokat és új tantárgyakat hozott ez az idei tanév. Sokak költözés, míg mások egyszerű iskolaváltás miatt kerültek szeptemberben egy új közösségbe. Természetesen azok a kis nebulók vannak nehezebb helyzetben, akiknek még az új otthonukhoz és lakókörnyezetükhöz is hozzá kell szokni.

Ne csak tegezni tanítsuk!

A mai gyerekek esetében nagyon ritka az, hogy a családban bárkinek is úgy köszönjenek, hogy: "Csókolom!". Természetes, hogy tegezik a nagynéniket, nagybácsikat, nagyszülőket és még akár a dédszülőket is. Ebből érdekes helyzetek is szoktak születni, amikor a szülő úgymond tessékezi saját nagymamáját, míg gyermeke tegezi.

Újra itt a nyár

Elkezdődött a visszaszámlálás, hamarosan vége a tanévnek. Szinte mindenki örül a nyárnak, azonban főleg kisgyerekes családok esetében rögvest egy problémát is okoz. Hova kerüljön a gyerek a nyáron? Mikor és ki felügyeljen rá?

Utolsó csengetés előtti tűzoltás

Május az iskolás gyerekek és a szüleik számára a vakáció, a tanévzárás, és a bizonyítványosztás közeledtét harangozza be. Ebben a hónapban a legtöbb pedagógus azt tapasztalja, hogy a fogadóórák látogatottsága és népszerűsége egyre nagyobb; sokszor váratlanul olyan szülők is megjelennek, akiket egész évben egyetlen egy szülői értekezleten sem lehetett látni. Ilyenkor egyértelmű a helyzet, a szülő kezd pánikba esni az év végi értékelés vészes közeledte miatt. Rádöbben, hogy baj van, a gyereknek nem áll túl jól a szénája. Próbálja menteni a menthetőt...

Itt a farsang áll a bál

Itt a farsangi bálok időszaka, amit a gyerekek nagyon kedvelnek. Imádnak beöltözni. Az óvodai és iskolai jelmezbálok egyik fénypontja a jelmezverseny szokott lenni. A jelmezverseny azonban sajnos néha elveszti eredeti szerepét, gyakran már a szülők öncélú versengésévé válik.

Csak téli lustaság?

A lakosság zöme keveset mozog, ezt hallhatjuk szinte nap, mint nap. Az aggasztó az, hogy sajnos a gyerekek többsége is keveset mozog egész évben, télen, pedig szinte semmit. Nemcsak a sok édességevésnek, nassolásnak, kevés gyümölcs fogyasztásának köszönhető az, hogy egyre több a túlsúlyos gyerek. Kevés gyerek számolhat be a téli szünet után, a sporttal és mozgással kapcsolatos élményeiről. Ez elsősorban nem pénz, hanem szokás, illetve szoktatás kérdése.

Stresszelt gyerekek

Napjainkban a stessz nap mint nap hallható szó és majdnem mindenki életének részesévé válik. Szinte állandó a versenyhelyzetek sorozata és a helytállás kényszere. A nyugodt gyerekkort is kezdi behálózni a stesszes életmód.

A félelem kezelése

Egy szülő általában a lehető legjobbat akarja gyermekének. Igyekszik megóvni minden bajtól és rossztól. Azonban a lehető legnagyobb gondoskodás ellenére sem sikerül "rózsaszín ködben" felnevelni szinte egyetlen gyermeket sem. Talán jobb is így, hiszen a gondok, problémák, fájdalom és a félelem is az élet részét alkotják. Meg kell tanítani mindezeknek a kezelésére a gyermeket.

Ünnepi készülődés

Főleg mi nők tudjuk csak igazán, hogy az év legnagyobb ünnepe nemcsak abból áll, hogy leüljünk a szépen megterített asztalhoz és elfogyasszuk az ízletes ételeket. Sok háziasszony már előre retteg az ünnepi készülődéstől, mert csak a kapkodást látja és ráadásul azon fő a feje, hogy mit is kezdjen addig a gyerekkel/gyerekekkel.

Adni öröm

Hamarosan jön a gyerekek által annyira várt Mikulás és utána nemsokára itt az év legnagyobb ünnepe a Karácsony. A gyerekek tudják, hogy milyen örömteli időszak az ünnepre való várakozás és milyen jó ajándékot kapni. Nem jó, ha egy gyerek csak azt tapasztalja meg, hogy kapni milyen jó dolog. Rendkívül fontos, hogy arra is rájöjjön, milyen jó adni.

Karácsony csonka családban

Közeleg a Karácsony. Az emberek többsége várja és készülődik az év legnagyobb ünnepére. Természetes, hogy a legtöbb Karácsonnyal kapcsolatos képen vagy szövegben a családot teljességében jelenítik meg. A fa körül ott áll az anyuka, apuka és a gyerek vagy gyerekek. Azonban sok család nem ilyen felállásban ünnepel. Elég csak a válási statisztikára gondolni... Azonban ha csonka a család, akkor is telhetnek boldogan az ünnepek.

Szilveszteri gyerekbuli

A felnőttek és a tinédzserek legtöbbje nagyon jól szórakozik szilveszter idején. Barátokkal, ismerősökkel vagy családtagokkal búcsúztatják az óévet. Csak a felnőttek kiváltsága lehet az év utolsó napján a szórakozás és a jókedv? A gyerekeknek miért nem lehet ebben része?

Téli szünet - könyvvel vagy könyv nélkül?

Sokak által vitatott téma, hogy mivel teljen a gyermek téli szünete. Szinte minden szülő azt szeretné, hogy gyermeke ilyenkor is minél hasznosabban töltse el az idejét. Vajon hogyan telhet a szünet a leghasznosabban, könyvvel vagy könyv nélkül?

A kisgyerek története, akit nyilvánosan megszégyenített az anyukája

Egy öt év körüli kislányt a feszült és ideges anyukája egy bevásárlóközpontban a fagylaltozása alkalmával nyilvánosan megszégyenített... Miben követett el hibát az anyuka? Hogyan kellett volna helyesen eljárnia ebben a helyzetben?

Miért félnek a sötétben a gyerekek?

Körülbelül a harmadik életévtől a kilenc-tizedik életév között szinte minden gyermek átéli a sötétben, illetve a sötétségtől való félelmet. Ez a fajta félelem egyrészt a gyermeki gondolkodás sajátosságának, másrészt pedig, az adott környezet nem éppen optimális láthatóságának, áttekinthetőségének köszönhető.

Milyen szempontok szerint válasszunk óvodát / általános iskolát gyermekünknek?

Kisgyermekes szülők tudják, hogy mennyire fontos dolog szinte az egész család életében az, amikor a gyermek óvodába vagy iskolába kerül. Amennyiben lehetőség nyílik óvodai és iskolai intézmény választására több szempontot is érdemes figyelembe venni. A lehetőség szerinti választás megkönnyítésére, összegyűjtöttük a legfontosabb szempontokat.

Unaloműzés

Végre itt a vakáció, amit a gyerekek alig vártak. Ezzel szemben a szülők egy része azon problémázik, hogy hogyan oldja meg a nyárra a gyerek felügyeletét és azt, hogy ne unatkozzon, hasznosan töltse el az időt. Egy kis odafigyeléssel óriási élménnyé lehet tenni ezt a néhány hetet és mindez nem feltétlenül pénz kérdése. Űzzük el a gyerektől az unalmat!

Átsírja az éjszakát

Hazamehet a korházból az anyuka a család új tagjával és azt tapasztalják, hogy a csecsemő majdhogynem átsírja az éjszakákat, míg a nappalokat végigalussza. Vajon mi lehet ennek az oka?

Egy elkényeztetett kisfiúról

"Atyádat és Anyádat tiszteld!" mondja a tízparancsolat 4. pontja. Ez jutott eszembe arról a kisfiúról, akivel nem régen találkoztam. Történet egy gyerekről, aki a helytelen nevelés következtében önző és tiszteletlen.

Ducira nevelik

Sajnos egyre több a molett gyermek. A gyerekek súlytöbbletének nemcsak a helytelen és rendszertelen táplálkozás és a mozgáshiány lehet az oka. Sok gyereket akaratlanul is a gondos szülők nevelnek ducira.

Hangoljuk a tanévre

Hasznos már időben elkezdeni felkészíteni a gyerekeket az iskolai tanévre. Ez azért fontos, mert így könnyebben belerázódnak az iskolai rendbe és jobb eredményekkel kezdhetik a tanévet. Nem kell elővenni a tankönyveket, a legjobb a játékos felkészítés.

Játszik a család

Fontos, hogy minél több lehetőséget teremtsünk arra, hogy az egész család együtt legyen. A kötetlen beszélgetések alkalmával tudja a szülő a legjobban megismerni és nevelni gyermekét.

Fél az iskolától

Az első osztályos gyerekek esetén vannak, akik irtóznak az iskolától. Olyan gyerekek is akadnak, akik az első lelkes napok után elkezdenek tiltakozni, ha az iskolába kell menni. Sok szülő azt hiszi, hogy egyszerű hisztiről van szó, pedig ennél komolyabb okok állhatnak a heves tiltakozások hátterében.

Az ősz kincsei

Minden hónapnak megvan a maga varázsa, így az ősznek is. A természet kincseinek a gyerekekkel való megkedveltetése több okból is hasznos. A gyerek közelebb kerül a természethez és fejleszthetjük kreativitását.

Gyerekzsúr

Kedves dolog az, amikor egy kisgyerek névnapja vagy születésnapja alkalmából a szülők gyerek bulit vagy más néven gyerekzsúrt szerveznek. Sokan azt hiszik, hogy sok pénzbe és időbe kerül megszervezni, ezért inkább nem rendeznek ilyet. Kedvcsinálóként néhány hasznos ötletet és tanácsot szeretnénk nyújtani.

Inkább édesen és halkan

Köztudott, hogy a kisbabák és kisgyerekek érdekes módon sokkal jobban szeretik az édes ételeket és italokat. Az is megállapítható, hogy ez a korosztály (is), nagyon rosszul viseli a főleg hirtelen feltörő erőteljes hangokat. A legérdekesebb az egészben, hogy a két dolog összefügg egymással. Mindkettő magyarázata az ingerekkel és az izgalmi szinttel függ össze.

Költözés

Napjainkban az a ritka, ha egy család egy helyen éli le az életét és egyszer sem változtat lakóhelyet. Gyerek nélkül mindez egyszerűbb dolog, azonban gyerekkel már megfontoltabban kell előkészíteni és lebonyolítani a lakhelyváltást.

Tesóra várva

A szülők elkezdik tervezni a következő gyermeket vagy már tudják is, hogy érkezni fog. Örömmel készülődnek az új családtag jövetelére, azonban gyakran tanácstalanok, hogy hogyan osszák meg az örömteli hírt a már meglévő gyerekkel vagy gyerekekkel. Fontos szerepe van annak, hogy hogyan közlik mindezt a meglévő csemetével és hogyan készítik fel a változásokra.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.